Damaststaal voor keukenmessen

Wat is damaststaal?

 

Damaststaal of pattern welded steel ontstaat door het in elkaar wellen van 2 of meerdere verschillende staalsoorten waarbij de individuele eigenschappen van de basismaterialen elkaar aanvullen, maar het individuele karakter van de verschillende stalen niet volledig verdwijnen.

Waarom wordt damaststaal gebruikt?

 

Naast het zeer aantrekkelijk visuele aspect heeft het herhaaldelijk handmatig uitsmeden van het staal een zeer versterkende invloed op de inwendige structuur van het staal.

De kristalstructuur wordt zodanig verfijnd dat dit resulteert in een veel harder, scherper en taaier mes.

Enkel door in alle stappen van het proces de kritische factoren te bewaken kan een product van een zeer hoge kwaliteit gemaakt worden.

De metallurgische structuur werd onderzocht door Prof. Coudeville van het materiaallabo van de KU Leuven afdeling Brugge.

 

 

Hoe wordt damaststaal gemaakt?

  1. BASISMATERIALEN

Als basismateriaal voor mijn damaststaal gebruik ik 2 hooggelegeerde gereedschapsstalen 1.5634 (75Ni8) en 1.2442 (115W8)

 

  1. SMEDEN AAN HOGE TEMPERATUREN

In de eerste fase worden 15 lagen hoogwaardig gereedschapsstalen (overlappend gestapeld en in elkaar gesmeed bij zeer hoge temperatuur.

 

  1. 135 LAGEN STAAL

Het uitgesmede stuk wordt in 3 stukken verdeeld en kan het proces herbeginnen.

Door deze stap nogmaals te herhalen, bekom ik een 135-laags damaststaal.

 

  1. WALSEN & RECHTEN

Deze gesmede blokken worden dan verder uitgehamerd, gewalst en uitgerecht om te kunnen dienen als basis voor een keukenmes van uiterst hoge kwaliteit.

 

  1. VORM BEPALEN

Op de uitgewalste damaststalen latten wordt de vorm van de lemetten uitgetekend en vervolgens uitgeslepen.

 

  1. INOX HANDGREEP

Het inox handvat wordt uiteindelijk aan het mes gelast met de TIG.

Ik kies voor dit metaal omdat dit voorkomt dat het handvat loskomt door roest.

 

  1. HERKRISTALISEREN

De volgende stap is het rechten en afschrikken van het damaststaal om de metaalstructuur te herkristaliseren.

 

  1. HARDEN VAN HET LEMET

De lemetten worden volledig spanningsvrij gegloeid in de elektrische oven.

De meest kritische stap van de thermische behandeling is het harden van het meslemet.

 

  1. HARDHEIDSMETING

Van ieder mes word op minstens 3 plaatsen de hardheid gemeten en genoteerd.

De gemiddelde hardheid van het mes word vermeld op de verpakking wat bijdraagt tot het indivuele karakter van het mes

 

  1. SLIJPPROCES

Het brute staal wordt geslepen totdat het mes snee krijgt en een bruikbare tool wordt.

 

  1. HOUTEN HANDVAT

Ieder mes word voorzien van een bijpassende houten handvat dat met de grootste zorg word afgewerkt.

 

 

 

GET IN TOUCH

 

Address: Torrestraat 185 | Gullegem

Belgie

Email: clem@atelier185.be

Phone: +32 498 63 90 65

BTW: BE0895.321.381

LATEST PROJECTS

 

© Copyright Clem Vanhee. All Rights Reserved.